19. ročník - MARIÁNSKÁ SKLÁŘSKÁ POUŤ

MARIÁNSKÁ SKLÁŘSKÁ POUŤ (19. ročník)
Kristiánov v Jizerských horách
4. září 2010, 8.00 - 16.00, vstup zdarma

Akce se uskutečňuje v rámci projektu Jablonec nad Nisou 2010 za finanční podpory Města Jablonec nad Nisou. "Přijďte vzpomenout dávné slávy sklářské osady uprostřed Jizerských hor" První Mariánská sklářská pouť se v kdysi nejvýznamnější sklářské osadě Kristiánov konala roku 1790. Tradice pořádání pouti se opakovala každoročně vždy s ohledem na svátek Narození panny Marie (8. září). Na sklonku 19. století (7. srpna 1887) velký lesní požár zničil sklářskou huť, školu i domky sklářů, o několik desetiletí později i Panský dům (3. října 1938). Myšlenka na obnovení Mariánské sklářské pouti uprostřed jizerskohorských lesů vznikla v roce 1990 a letos se koná již po devatenácté.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou vždy počátkem září připomíná návštěvníkům Jizerských hor prostřednictvím Mariánské sklářské pouti zaniklé časy sklářské osady. Pod širým nebem na zarostlých základech Panského domu se koná dopolední mše svatá. Poutní cestu doplní stánky se skleněným a bižuterním zbožím, s medovinou a pamlsky, z nichž opravdového věhlasu dosáhly kristiánovské pouťové koláče.
K nahlédnutí budou ukázky košíkářství, hrnčířství, malování skla a dalších lidových řemesel. Děti i dospělí budou mít možnost navštívit dílnu kejklířského žonglování Pavly Chocho, zakoupit pouťové štěstí, házet do sklářské pece, navléknout vlastní šňůrku korálků a odvážlivci se projet na koni. Tradičně na pouti zahraje Jablonecká píšťalka, vystoupí skupina Katastrofální předpověď počasí s jarmarečními zpěvy a pro nejmenší poutníky jsou připravené pohádky litoměřického ochotnického spolku Sváťovo dividlo. Ani letos nebudou chybět písničky skupin Zlatý holky a Rumová aféra. I v letošním roce Horská služba Jizerské hory připravila pro návštěvníky velmi oblíbenou atrakci - lanovku přes řeku Kamenici. Doprava na pouť Mariánská sklářská pouť se koná v místech Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a veškerá motorová doprava je zde zakázána, proto ani letos nebude zajištěna kyvadlová autobusová doprava návštěvníků pouti z Bedřichova na Kristiánov.

Zdroj: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
oddělení komunikace Šárka Labusová tel.: 483 369 022 e-mail: sarka.labusova@msb-jablonec.cz


Komentáře


Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí