Skleněné vánoční ozdoby - minulost, současnost, vize

19. listopadu 2010 - 15. května 2011
Hlavní budova muzea, U Muzea 398/4, Jablonec nad Nisou
Otevřeno denně mimo pondělí 9.00 – 17.00 hodin

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou spravuje v současnosti největší veřejnou sbírku skleněných vánočních ozdob na světě, která čítá více než patnáct tisíc předmětů. Do roku 2000 přitom muzeum vlastnilo jen několik desítek historických perličkových, balotinových a foukaných ozdob.
Teprve tehdy získalo darem od firmy Jablonex část komerčně nevyužitelné vzorkovny vánočních ozdob z 60. – 90. let 20. století. Poté, co nástupnická společnost Jablonex Group vyřadila skleněné vánoční zdoby ze svého výrobního a následně i obchodního programu (2006/2007), věnovala na počátku roku 2008 muzeu celou aktuální vzorkovnu unikátních foukaných a dekorovaných vánočních ozdob včetně technologií, výrobních postupů, dokumentace, jež ozdoby doprovázela, a výběru z návrhů, modelů a forem.
Muzejní kolekce vánočních ozdob je pozoruhodná nejen co do počtu předmětů, ale též množstvím vzorů a jejich variací, barev a odstínů, použitých tradičních i moderních dekoračních technik a doplňujících komponentů. Vedle standardní nabídky jsou v souboru zastoupeny též vzory a exkluzivity navrhované na zakázku konkrétních firem. Mezi ně patří například luxusní skleněné vánoční ozdoby, malá umělecká dílka, balená individuálně nebo v malých souborech pro náročné zákazníky světových obchodních domů.

Pořádá: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou http://www.msb-jablonec.cz/


Komentáře


Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí