Korálky dětem

Korálky dětem - to není jen titul článku, ale hlavně název projektu o.s. Múzy dětem a patronky projektu Míši Maurerové. Projekt, v jehož rámci se děti z dětských domovů učí vytvářet bižuterní šperky, prošel různými proměnami. Není už podporován zaniklým Jablonexem, získal spoustu příznivců a těšil se značné mediální podpoře (viz rubrika ECHO na www.muzydetem.cz ), než začal v loňském roce trochu stagnovat.

Letos na jaře mu ale novou krev vlily další dvě ženy: zpěvačka Klára Vytisková, jako kmotra projektu, a Drahomíra Darí Fejtková, jako jeho koordinátorka a lektorka. Navíc jsme rozšířili počet zapojených dětských domovů z pěti na deset a s novými domovy přišly i nové, do korálkování zapálené „tety“ a děti. Darí i Klára přinesly novou energii, nové postupy a inspirace a je to vidět i na výtvorech dětí, které můžete obdivovat i objednávat na www.koralkydetem.cz.

Podstata projektu spočívá v tom, že děti, které v ústavní péči většinou nepoznají hodnotu peněz ani se nenaučí s nimi hospodařit, mají možnost poznat hodnotu vlastní práce a naučít se technikám, které mohou těm šikovnějším a talentovanějším pomoci i v budoucím profesním životě. Učí se hospodařit s výdělkem z prodeje šperků, který dostávají. Důležitý je i význam oceněné vlastní práce pro zvýšení sebevědomí dětí, s nímž mívají obyvatelé dětských domovů často problém.

Původní dětské domovy zapojené do projektu jsou Česká Lípa, Jablonec, Sázava, Solenice a Žatec. Od letoška k nim přibyly dětské domovy Racek z Bemešova, v Deštné u Dubé, Polárka z Písku, DD v Potštejně a Senožatech. Pro tyto domovy teď sháníme dobrovolnice - lektorky, které by s dětmi mohly a chtěly systematičtěji pracovat.

Od jara projekt podporuje také firma Storm a od podzimu časopis Korálki, který do každého dětského domova věnoval celý ročník časopisů pro inspiraci.

Děti kromě pestré škály korálkové bižuterie vyrábějí také smaltové náušnice a přívěsky s novými logy mladé kapely Toxique, která byla před dvěma lety oceněna Andělem jako objev roku a jejíž frontmankou je právě Klára Vytisková. Příklad a podpora všech tří „korálkových grácií“ Míši Maurerové, Kláry Vytiskové a Darí Fejtkové je pro děti z dětských domovů podporou a inspirací, které, jak se můžete přesvědčit, nesou své krásné plody.

Karel Kryštof Navrátil
předseda o.s. MÚZY DĚTEM


Komentáře


Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí