Detail tvoří celek - reportáž z Dyzajn Márketu

Víkendový čas rádi věnujeme nějaké příjemné odpočinkové akci. Zvlášť když tam můžeme zakoupit něco parádního pro sebe nebo pro kamarádku. Dyzajn márket nabídl i tentokrát plno krásných barevných a voňavých věciček, ze kterých přecházely oči a peněženka se sama otevírala

Druhou dubnovou sobotu proběhla již pátá prodejní výstava „Dyzajn márket“. Kavárnu Krásný ztráty zaplnily stánky s ručně vyrobenými šperky, taškami, sukýnkami, relaxačními polštářky a dalšími milými drobnůstkami. Více než 30 ateliérů vystavovaly a prodávaly své výrobky z nejrůznějších materiálů, v nečekaných barevných kombinací a netradičních tvarů. Plstěné náušnice, látkové náhrdelníky, čelenky a brože z filcu, měděné náramky nebo látkové barevné růžice do vlasů či jen tak na černé šaty. Zkrátka, že detail může změnit celkový vzhled, jste mohli vidět na každém kroku. Už dávno neplatí, že originální vzhled je něco, co si nemůže dovolit každý.

„Nerada si kupuji věci, které má každý. Dyzajn márket je pro mě příležitost, jak si koupit originál“, říká Jana, která navštívila prodejní výstavu již po druhé.

Složení návštěvníků a zákazníků bylo velmi různorodé. Věkově neomezené, na své přišly dívky, ženy a dámy každého věku. Stačilo jen vybrat tu správnou barvu a tvar a rázem se z nudného kostýmku do práce stalo nápadité oblečení. Nápady a představivost tvůrcům rozhodně nechyběla. Takový materiál jako například papír se dá využít na výrobu šperků. Speciální technika, která se jmenuje origami je zdobná a velmi efektní. Do módy se ovšem vrací i originální manšetové knoflíčky.

Dnešní doba spíše přeje konfekčnímu průmyslu a drobní výrobci zůstávají v pozadí. Dyzajn márket je akce, která pomáhá mladým tvůrcům prosadit se a uplatnit na trhu. Uživit se vlastní tvorbou je těžké, ale na druhou stranu je to možnost, jak dělat to, co člověka opravdu baví. A na těch výrobcích je to vidět. Spokojení byli nejen zákazníci, ale také tvůrci.

„Mě se to moc líbilo, byla to moje první zkušenost s márketem, užila jsem si skvělou atmosféru a moc děkuju za příležitost se ukázat“, říká Marcela Svobodová z ateliéru Smajdis.

Ruční výroba zabere hodně času a chce to velkou trpělivost. Koupit si výrobek přímo od jeho výrobce je dnes velkou vzácností. Když vidíte od koho si šperk či kabelku kupujete hned si k výrobku vytvoříte vztah. Je to zážitek, který vás může naplnit nejenom radosti z nové věci, ale také dobrým pocitem, že podporujete někoho sympatického, komu fandíte v jeho práci. Většinu výrobků si ovšem můžete koupit i na internetu na snad nejznámějším serveru drobného rukodělného zboží www.fler.cz. Většina výrobců si nemůže dovolit pevný obchod a tak je pro ně Dyzajn márket nejen skvělou příležitostí, jak si vytvořit klientelu, ale také navázat nové vztahy mezi kolegy.

„Já jsem spokojená a opět jsem potkala a seznámila se s velice zajímavými a kreativními lidmi. Doufám že bude další příležitost“, říká Ivana Wiesnerová za ateliér Iwannaw.

Dubnový Dyzajn márket přivítal důstojně jaro a to i přesto, že teploty zrovna nebyly příliš vysoké. Za měsíc ale bude určitě tepleji a tak dojde i na tu minisukni, kterou jsem si neodvážila zatím koupit.

Foto zde

Napsala Tereza


Komentáře


Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí