CUBA: korálky na snědých hrudích

Ne každá z nás má možnost zašátrat pod trika či košile kubánských mužů, ve vší počestnosti, ovšem! Proč by nás, korálkářky, měly hrudi snědých pánů tolik zajímat? Nosí totiž spousty korálků a po bližším prozkoumání zjistíme, že to nejsou jen okrasné prvky, ale že se za tímto zvykem skrývá cosi hlubšího.
Já jsem zalovila v pražském latino klubu Rincon, kde vyučuje tanec Mandy Valdes (na obrázku v červeném triku), jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší učitel salsy, merenge a bachaty u nás.
Kratší šňůry často zdobené křížem či kubánskou vlajkou z velkých korálků mají víceméně význam zdobný. Zalovíme-li ale níže, objevíme 1, 2 nebo více rokajlových šňůr. Ty každý muž dostává osobně od šamana a mají konkrétní významy – ochranný, posilující nebo třeba léčivý s velmi podrobnou specifikací. Je přesně určeno, kolik jich má na krku mít. Každá šňůra, ač vypadá velmi jednoduše, musí mít konkrétní barvy a pořadí korálků. Mají také svá jména jako třeba Matka Kuba. Sami Kubánci nejsou příliš sdílní, pokud se začnete vyptávat na to, co visí právě na jejich krku, je vidět, že to berou jako velmi osobní a nemají chuť prozrazovat, co právě pro ně šaman přichystal.
Přijďte se podívat a zatančit si do tohoto útulného klubu a nasát atmosféru horkého, latinskoamerického světa.


text a foto: Šárka Rooya
www.rinconlatino.cz

 

Článek vyšel v čísle Korálki 4/2011 v rubrice Mozaika

Mandy Valdes

Vlajka na krku

Korálky

Mužná hruď ozdobená korálky

latino klub Rincon


Komentáře


Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí