Rozhovor s Michaelem Karlíkem

CESTU K SOBĚ MŮŽEME NAJÍT I SKRZE TANEC

V letním čísle časopisu Korálki jsme vám představili pana Michaela Karlíka, známého kouče a tanečníka salsy. 

Tady si můžete přečíst celý rozhovor...

Michael Karlík

www.happylifecoaching.cz

Vybavíte si, v kolika letech, nebo při jaké příležitosti, jste si uvědomil, že v sobě máte určitý potenciál, který byste rád využil ve prospěch lidí?

Asi v sedmnácti letech jsem si začal uvědomovat, že bych rád pomáhal lidem. A protože zejména mladý člověk vše rád poznává přes fyzickou stránku, v osmnácti letech jsem si při studiu udělal masérský kurz a začal se naplno věnovat hledání odpovědí života na těle člověka. Abych lidem ještě více mohl být nápomocen po fyzické i psychické stránce, před pár lety jsem se začal aktivně věnovat psychoenergetice a koučování.

 

Jak to bývá, i vaše cesta k současné činnosti vedla oklikami, konkrétně prodejem vína. Není to dost velký skok?

Ani ne. I když jsem budoval „business“, svého - mohu-li to tak říct - poslání jsem se vzdát nehodlal. A abych jednou mohl být opravdu dobrým průvodcem na cestě ke štěstí, nadále jsem na sobě pracoval a věnoval se studiu. Protože zastávám názor, že v této „práci“ jsou potřeba nejen vlastní zkušenosti, ale i pokora a značné znalosti, dlouho jsem se na cestu za svým posláním nedovolil vydat.

 

Pokud partneři řeší vztahovou krizi, mohou za vámi přijít společně?

Samozřejmě,  ale jak je všeobecně známo, při problémech pomoc většinou hledají ženy. Muži taková sezení – zejména ze začátku - berou spíš jako za trest. Ale když pochopí podstatu správné mezidruhové komunikace, ztratí zábrany a sezení je začnou bavit.

 

V dnešní době není snadné čímkoli zaujmout, prorazit. Čím toho chcete dosáhnout vy?

Jsem vnitřně přesvědčený, že jsem pro lidi, kteří hledají pomoc, dobrým průvodcem. Proto  nehledám, nechávám se nalézt.

 

Dokážete poradit i lidem, kteří řeší existenční problémy, jsou nespokojeni v zaměstnání, nebo naopak práci hledají?

Ano, toto jsou stále častější témata s kterými se setkávám. Dobrý kouč, společně s klientem, vždy hledá cestu k jeho spokojenosti. Je úžasné, když si člověk uvědomí, co vlastně chce dělat a sám si určí kroky, které proto hodlá učinit.

 

Vaše činnost je psychicky náročná. Jak vy sám „dobíjíte baterky“, relaxujete?

Mojí největší duševní „čistírnou“ je tanec,  při něm se od většiny starostí zaručeně oprostím. Ale stejně tak příjemně mě nabije příroda, nebo mé vášně života – kvalitní (a hlavně odborně připravená) káva, víno a doutníky.

 

I odborník lidské psychiky a zdraví se  občas ocitne v situaci, kdy se potýká s problémy. Jak takové situace řešíte vy?

Ta četnost potýkání se s problémy je naprosto stejná, jako u ostatních lidí. Liší se spíš v jejich přijetí i pochopení, proč se tak děje, protože tyto situace nám něco ukazují a zároveň nás neskutečně posiluji. Velmi důležité je přijetí vlastní odpovědnosti za svůj život.

 

Co je v koučování, ale i životě, vaší prioritou?

Mým mottem je VAŠE CESTA KE ŠTĚSTÍ. Takže prioritou v mém životě i koučování je hledání spokojenosti. A protože štěstí a spokojenost jsou velmi relativní pojmy, je velice důležité hledat jen to, co člověku přináší opravdové uspokojení.

 

 

Jak řešíte křivdy, zklamání, smutek? Máte nějaký „návod“, jak se negativních pocitů zbavit?

Jsem člověk, který se naučil, že nám lidé zrcadlí naše nedokonalosti. Takže to, co nám vadí na ostatních, nám většinou vadí i na sobě. Pokud člověk tyto negativní emoce příjme, pomohou mu je - pro jeho blaho - přijímat.

 

Souhlasíte, že u klienta, který vnitřně není rozhodnutý své myšlení, chování, způsob života skutečně změnit, vaše snaha nenajde uplatnění?

Ano, souhlasím. Buď hledáte výmluvy, proč to nejde, nebo hledáte možnosti, jak a co změnit.  Nejdůležitější, a také nejtěžší, je přijmutí odpovědnosti za sebe.

 

K vašim mnohým aktivitám přibyl zajímavý projekt: “Cesta k sobě skrze tanec“. Mohl byste stručně říct, oč se jedná?

Tento projekt vznikl, jak už to bývá, náhodou. Nejenže jsem milovník Latinsko-amerických rytmů, ale hlavně jsem si u partnerek všiml, jak výrazně se při tanci projevovaly jejich psychické i fyzické bloky, které se ovšem díky hudbě velmi rychle odstranily.

 

Vašimi klienty jsou lidé, kteří se potýkají s nejrůznějšími problémy, neřestmi. Potýkáte se i vy s něčím, co byste na sobě rád změnil?

Samozřejmě, jako každý člověk na Zemi. Podstata ale není v tom, zda někdo problémy má, či nemá, ale v tom, jak problémům čelí. Pokud problémy bereme jako možnost vlastního růstu na osobní cestě životem, mnohem lépe se snášejí.

 

Na co jste ve svém životě nejvíc hrdý, čeho si na sobě vážíte?

Asi mojí vytrvalosti. Všeho, po čem jsem v srdci opravdu toužil, jsem dosáhl. Samozřejmě, že ne vždy jsem svých cílů dosáhl snadno, ale díky vytrvalosti i odhodlání jsem to nakonec dokázal. Takto se učím trpělivosti, která je pro život důležitá a hodně potřebná.

 

Jaké máte další plány, čeho byste rád dosáhl?

V současné době pracuji na přednáškách „Co Vám říkají Vaše záda“. Protože záda jsou monitorem našich bloků, stresů, strachů, ale i myšlenek, chci lidi naučit, aby sami dokázali porozumět tomu, co jim jejich záda říkají a aby zvládli poskytnout první pomoc sami sobě.

 

Podrobné informace naleznete na: www.happylifecoaching.cz

Tel.: +420603258199


Komentáře


Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí