Nová skleněná mozaika zdobí jablonecké muzeum

Nová mozaiková kompozice akademické malířky Elišky Rožátová zdobí od května vestibul Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Byla zhotovena v roce 1982 a původně umístěna v kostele Povýšení svatého Kříže, který je součástí objektu Atrium na pražském Žižkově. Muzeum ji získalo do sbírkového fondu od autorky darem v minulém roce a hned po nezbytném restaurování vystavilo veřejnosti.

 

Technika skleněné mozaiky vychází z mozaiky stavební, kterou technologové a výtvarníci povýšili na unikátní výtvarnou disciplínu. Ta jablonecká je vyrobena z mačkaného probarveného transparentního skla, které je pomocí polyvinylbutanové folie přitaveno na hliníkové desky. Původní rozměry celé kompozice umístěné v žižkovském kostele byly 7 x 5 metrů, pro potřeby muzea ji bylo potřeba zmenšit na současných cca 2 x 3 metry. „Fragment mozaiky určený pro vestibul našeho muzea citlivě vybrala sama autorka a vytvořila dojem samostatné kompozice obrazu. Nově vzniklá zelenomodrá geometrická kompozice s červeným akcentem je členěna pásy z kaleného ručně válcovaného plochého skla – opaxitu, místy doplněného mosaznými pruty“ , uvedla kurátorka muzea Dagmar Havlíčková.

 

Společně se skleněnou mozaikou stejné autorky, která již od rekonstrukce hlavní budovy v roce 2004 zdobí vstupní schodiště, obě představují významné zástupce tohoto oboru a zároveň příjemně dotvářejí atmosféru muzejního vestibulu.

 

 

KONTAKT

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou, www.msb-jablonec.cz

Dagmar Havlíčková, kurátorka muzea

tel.: 483 369 019, e-mail:dasa.havlickova@msb-jablonec.cz

Autorka mozaiky E. Rožátová

Instalace mozaiky

Instalace mozaiky


Komentáře


Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí